domeinen
DENHAAG

Een ‘eigenwijs beeld’ werd destijds gevraagd voor de nieuwe behuizing van de dienst Domeinen in Bleiswijk. Het zou zich moeten verstaan tot het concrete van de situatie en het fenomeen roerend goed. Het ‘beeld’ zou zich scherpzinnig en/of ironisch verhouden tot deze materiŽle wereld. De middelen om tot dit ‘beeld’ te komen zouden onconventioneel maar vanuit het idee consequent en nood-zakelijk zijn.
Het nieuwe terrein en gebouw waren compleet en de noodzaak van een toevoeging was hier gering. De aandacht verschoof van het toe te voegen iets naar de situatie zelf. Het betrof hier een bedrijfsgebouw met als kenmerken; hal, belettering, groen, vlaggemast en parkeerterrein.Vijf zaken waar iets mee gedaan kon worden. Het parkeerterrein bood de beste kansen door de enorme afmetingen en het gegeven parkeren wat alleen met roerende zaken kan.
Een object als voertuig in een parkeervak is logisch geplaatst in haar omgeving. Het ondersteboven gedraaide rund, versterkt de wielen en verhoudt zich autonoom tot het gebouw.
Het geeft ruimte aan meerdere interpretaties, men kan er de ‘heilige koe’ in zien maar ook een afgedankt kunstwerk dat wacht op een nieuwe plek. Het is daarmee een betekenisvol werk voor een breed publiek.

Marcel Smink

linknaarportfolio

Roerend goed
1997

opdrachtgever
Rijks Gebouwen Dienst

locatie
Dienst Domeinen
Bleiswijk

materiaal
brons

lxbxh
550 x 175 x 330cm.

Roerend goed 1997  opdrachtgever Rijks Gebouwen Dienst  locatie Diens